Sobivad läätsed, hooldusvahendid ja muu juurdekuuluva aitab leida optometrist.

Värvilised läätsed on üks kõige lihtsamaid viise välimuse muutmiseks nii, et see ei jää kellelgi märkamata. Kui läätsed on sinu jaoks aga uus kogemus, tutvu eelnevalt paari põhitõega.

Millist tüüpi läätsed valida?

Nii nagu tavalised nägemise korrigeerimiseks mõeldud kontaktläätsed, on ka värvilised läätsed saadaval ühepäevase ja kuuajalisena, aga ka pikema kandmisajaga. Oluline on teada, et seda kandmisaega ei tohi silmade tervise huvides ületada. Ühepäevased läätsed visatakse päeva lõpus ära ning järgmisel päeval pannakse silma uued ja puhtad läätsed. Seega, ühepäevased läätsed ei vaja täiendavaid hooldusvahendeid. Kahenädalased, kuuajalised ning pikema kandmisajaga läätsed tuleb aga päeva lõpus silmast välja võtmise järel puhastada ning asetada ööseks läätsekonteinerisse.

Värvilisi läätsesid on olemas nii nägemiskorrektsiooniga kui ka ilma korrektsioonita. Ehk neid saab kanda ka üksnes silmavärvi muutmiseks, kui nägemine on korras.

Pidevaks kandmiseks leia võimalikult kvaliteetsed läätsed

Värvilisi läätsesid kantakse tihti näiteks peol, fotosessioonil või lihtsalt välimusega eksperimenteerimiseks. Kui soovid aga silmavärvi muutvaid läätsesid regulaarselt kanda, tasub jälgida, et need oleks võimalikult hea hapniku läbilaskvuse, niisutuse ja teiste silmade tervise ja kandmismugavuse vaatest oluliste omadustega.

Kaasaegsete värviliste läätsede väljatöötamisel kasutatakse sarnaselt tavalistele kontaktläätsedele kvaliteetseid materjale ja tehnoloogiaid ning õige hoolduse korral on need igati mugavad.

Järgi kasutusjuhiseid ja hügieenireegleid

Kõiki kontaktläätsesid, ka värvilisi, tuleb kasutada vastavalt juhistele ning järgida hügieenireegleid. Kanna läätsesid alati üksnes vastavalt ettenähtud kandmisajale, st. ühepäevaseid maksimaalselt üks päev, kuuajalisi maksimaalselt 30 päeva jne. 

Kahenädalased, kuuajalised ning pikema kandmisajaga läätsed tuleb iga kord pärast silmast eemaldamist läätsevedelikuga puhastada ja loputada. Iga kord, kui võtad kontaktläätsed läätsekonteinerist välja, siis puhasta konteineri sisu ja lase sellel korralikult kuivada. Pea meeles, et läätsekonteiner tuleb välja vahetada vähemalt kord kuus ning iga kord enne uute läätsede kasutuselevõttu.

Lõpptulemus sõltub loomulikust silmavärvist

Värvilisi läätsesid on saadaval väga paljudes toonides ning toonid võivad olla erineva intensiivsusega. Mõned toonid aitavad rõhutada pigem loomulikku silmavärvi, näiteks hallikassinisest säravamaks siniseks. Teised toonid annavad aga tugevama efekti, näiteks rohelisest pruuniks. 

Alati ei ole lõpptulemus päris selline nagu tootefotol, kuna olenevalt tootest võib kandja loomulik silmavärv jääda mõnevõrra läbi paistma. Kõige keerulisem on muutus tumedast heledaks, kuid on olemas värvilisi läätsesid, mis saavad ka sellega hakkama.

Kui oled läätsede kasutamise osas ebakindel või sul on lisaküsimusi, pöördu oma optometristi või silmaarsti poole. Tema aitab sul leida sobivad läätsed, hooldusvahendid ja muu juurdekuuluva.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga