Inimesed on aastatuhandeid söömas käinud väljaspool kodu, ostnud tänavamüüjalt kiiret snäkki või võtnud teeäärses võõrastemajas reisipausil kausitäie hautise ja pitsi mõdu jaoks.
Läänes pärinevad enamik kaasaegse restorani varasemad versioonid Prantsusmaalt ja 18. sajandi Pariisis käivitati kulinaarne revolutsioon. Kuid üks varasemaid tõelise restoranikultuuri näiteid sai alguse 600 aastat varem ja poolenisti üle terve maailma.


Raamatu “Dining Out: A Global History of Restaurants” kaasautorite Elliott Shore’i ja Katie Rawsoni sõnul tekkisid esimesed restoranidena kergesti äratuntavad asutused Hiinas umbes aastal 1100 pKr., mil linnades, nagu Kaifeng ja Hangzhou, kus 12. sajandi Songi dünastia põhja- ja lõunapealinnade vahel oli vilgas kaubavahetus, kuid väljaspool kodulinna reisivad Hiina kaupmehed polnud kummaliste kohalike toitudega harjunud. Nende kahe linna algsed restoranid pakkusid põhiliselt lõunamaiseid toite inimestele, kes tulid lõunast või põhjamaiseid toite inimestele, kes tulid põhjast. Võib öelda, et esimene restoran oli “etniline restoran”.


Need prototüüpsed restoranid asusid elavates meelelahutuspiirkondades, mis teenindasid ärireisijaid, koos hotellide, baaride ja bordellidega. Hiina ajastu dokumentide järgi meenutas restoranivalikute mitmekesisus 1120. aastatel 21. sajandi linna kesklinna turismipiirkonda.

Söögikogemused suuremates ja uhkemates restoranides olid hämmastavalt sarnased tänapäevaga. Kelner võttis nende tellimused vastu, seisis köögi ees järjekorras ja kui tema kord kätte jõudis, laulis oma korraldused köögisolijatele ette. Neid, kes köögi eest vastutasid, nimetati “potimeistriteks” või “valmistuslaudade kontrollijateks”. See lõppes hetkega ja kelner jagas road täpselt tellitud järjekorras laiali. Lubatud polnud vähimatki viga.


Jaapanis tekkis 1500. aastate Jaapani teema ja traditsioonidest omanäoline restoranikultuur, mis eelnesid poole aastatuhande võrra tänapäevasele hooajalisele ja kohalikule liikumisele. 16. sajandi Jaapani peakokk Sen no Rikyu lõi mitmekäigulise kaiseki einestamistraditsiooni, mille käigus koostati terved degusteerimismenüüd, et jutustada konkreetse koha ja aastaaja lugu. Rikyu lapselapsed laiendasid traditsiooni, et hõlmata spetsiaalseid serveerimisnõusid ja söögiriistu, mis sobisid pakutava toidu esteetikaga.
Vaatamata sajandeid kestnud kaubavahetusele ida ja lääne vahel, pole tõendeid selle kohta, et Hiina või Jaapani varased restoranikultuurid oleksid mõjutanud hilisemaid Euroopa arusaamu restoranist.

Umbes samal ajal, kui Jaapani kokad lõid täissensoorseid einestamiskogemusi, sai läänes kehtima omaette traditsioon, mida prantsuse keeles tuntakse laua d’hôte’ina, mis on ühise laua taga söödud fikseeritud hinnaga eine.
Seda tüüpi eine, mida süüakse avalikult koos sõprade ja võõraste inimestega, kes on kogunenud perekondlikule söögikohale, võib meenutada ühte tänapäeva moodsat talust lauani, kuid see polnud mitmes mõttes tõeline restoran.
Esiteks serveeriti iga päev täpselt kell 13 ainult üks eine. Ei olnud menüüd ega valikut. Kõrtsi või hotelli kokk otsustas, mida valmistatakse ja serveeritakse, mitte külalised.


Table d’hôte’i variatsioonid ilmusid esmakordselt 15. sajandil ja püsisid pärast esimeste restoranide saabumist. Inglismaal nimetati töölisklassi ühist sööki “tavalisteks” ja 1714. aastal asutatud Simpsoni kalaõhtusöögimajas pakuti kahe šillingi eest populaarset “tavalist kala”, mis koosnes tosinast austrist, supist, praetud nurmkana ja veel kolmest esimesest toidukorrast, lambalihast ja juustust.


Esimesed Prantsuse restoranid olid Bouilloni poed.

18.sajandi kohvik Frascati Pariisis.

Legend räägib, et esimesed prantsuse restoranid kerkisid Pariisi pärast Prantsuse revolutsiooni, kui giljotiinitud aristokraatia gurmeekokad läksid tööd otsima. Kuid kui ajaloolane Rebecca Spang Indiana ülikoolist seda populaarset päritolulugu uuris, leidis ta midagi täiesti erinevat.

Sõna restoran pärineb prantsuse verbist restaurer, “ennast taastama” ja esimesed tõelised prantsuse restoranid, mis avati aastakümneid enne 1789. aasta revolutsiooni ja mis väidetavalt olid tervislikud toidupoed, kus müüakse ühte põhirooga: puljongit. Prantsuskeelne kirjeldus seda tüüpi aeglaselt hautatud kondipuljongi või konsommé kohta on puljongirestoran või “taastav puljong”.

Restoranid tulevad Ameerikasse

Nagu näitab restoranide ajalugu nii Hiinas kui ka Prantsusmaal, ei saa olla restorane ilma suure ja näljase linnaelanikkonnata. Seega on mõistlik, et Ameerika esimene peen restoran avati New Yorgis 19. sajandil.

Delmonico’s avas oma uksed 1837. aastal, kus on luksuslikud privaatsed söögisaalid ja 1000 pudeli veinikelder. Restoran, mis jääb samasse Manhattani asukohta (ehkki see sulges oma uksed 2020. aasta Covid-19 kriisi ajal), väidab, et on esimene Ameerikas, kes kasutab laudlinu ja selle staarkokad ei leiutanud mitte ainult kuulsa Delmonico steiki, vaid ka gurmeeklassikud nagu Benedicti munad, küpsetatud Alaska, Homaar Newburg ja Chicken à la Keene.

Delmonico restoran

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga